11 gün uyumazsanız ne olur? Merak edilen bu soru 17 yaşındaki Randy Gardner'in cesur deneyi sonrasında yanıt buldu. Gardner, uyku yoksunluğu konusunda tarihteki en ünlü deneylerden birine konu olmuştur. 1964 yılında yapılan deney ile birlikte, bilimsel olarak belgelenmiş en uzun süre uyumama rekorunu kırıldı ve Gardner tam 11 gün (264 saat) boyunca uyanık kaldı.
Deney, San Diego'da lise bilim fuarı projesi kapsamında gerçekleştirilmiş ve Gardner'in sağlık durumunu gözlemlemek için Stanford Üniversitesi'nden Dr. William Dement de dahil olmak üzere uzmanlar yer almıştır.Deney sırasında Gardner'in yaşadığı etkileri doktoru şöyle sıraladı;
Gardner, kısa süre içinde hafıza sorunları, dikkat eksikliği ve mantıklı düşünmede zorluklar yaşadı.
2. haftaya doğru görsel ve işitsel halüsinasyonlar başladı. Örneğin, Gardner bir duvar saatini insan olarak görmeye başladı.
Koordinasyon kaybı, konuşma bozukluğu ve güçsüzlük gibi semptomlar ortaya çıktı.
Gardner, artan sinirlilik ve duygusal kararsızlık sergiledi.
Gardner, 11 günlük deneyden sonra 14 saat uyuyarak toparlanmaya başlamıştır. Deney, uzun süreli uykusuzluğun ciddi bilişsel ve fiziksel etkilerini gösterse de, kalıcı bir zarar bırakmamıştır.Ancak bu, herkes için geçerli olmayabilir; uzun süreli uykusuzluk genellikle sağlık üzerinde kalıcı olumsuz etkilere yol açar.
Bu deney, uyku yoksunluğunun insan beyni ve vücudu üzerindeki etkilerini anlamak için önemli bir referans olmuştur. Ancak etik kurallar nedeniyle benzer deneylerin yapılması bugün tartışmalıdır.