Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde eski bir taş ocağı olduğu tespit edilen alanda yürütülen arkeolojik kazıda 0-6 yaş arası 54 çocuğun gömülü olduğu mezarlık bulundu.
Diyarbakır Müze Müdürlüğünce bölgede 2021'de başlatılan arkeolojik kazılar 15'i uzman, 35 kişilik bir ekiple sürüyor. Geçen yıl bin 500 yıllık kilise kalıntısı bulunmasının ardından eski taş ocağı olduğu düşünülen alanda kazı çalışması başlatıldı.
Kazılarda çocuk mezarıyla karşılaşan ekipler bölgedeki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Mezarlarda bulunan kemikler incelenmek üzere Müze Müdürlüğüne ait kazı evinde muhafaza altına alındı.
Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, geçen yıl eski taş ocağı olarak değerlendirdikleri alanda çalışmalara başladıklarına işaret ederek, "Burada yaptığımız kazı çalışmalarında şu ana kadar 50 mezar bulduk. Bugün de 4 mezara ulaştık. Yani toplamda 54 mezar olduğunu biliyoruz. Muhtemelen burası taş ocağı olarak kullanıldıktan sonra bir nekropol alana dönüştürüldü ve sadece çocuklar buraya gömüldü." ifadelerini kullandı.
Bazı mezarlara birden fazla çocuğun gömüldüğünü tespit ettiklerini dile getiren Gizligöl, mezarların etrafında kireç taşından sanduka oluşturulduğunu ve kireç taşıyla üzerlerinin kapatıldığını belirtti.
Toplanan kemikleri kazı evine götürdüklerini belirten Gizligöl kemiklerin yaş, cinsiyet ve ölüm nedenleri hakkında ayrıntılı bir çalışma yürütüleceğini vurguladı. Tamamının çocuk bireylere ait olduğu mezarlık bir alan sık karşılaşılan bir durum değil.
Yapılan ön inceleme doğrultusunda, bebek ve çocukların herhangi bir salgından dolayı ölmüş olduklarını düşünmedikleri belirtildi. Detaylı iskelet çalışması henüz gerçekleştirilmedi. Sadece çocukların gömüldüğü mezar örneği daha önce Afyonkarahisar'daki Amorium kazılarında bulunmuştu.
Kazı ekibinden arkeolog Başak Oban, "Gittiğim hiçbir alanda toplu olarak bu kadar çok çocuk mezarına rastlamadım. Bir alanda toplu olarak sadece çocuklara ait mezarlığın bulunması ilginç bir durum." ifadelerini kullandı.