Suriye'de 13 yıldır devam eden iç savaşın seyri, 27 Kasım'da Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif grupların başlattığı saldırılarla hızla değişti. Rejim karşıtı güçler, 7 Aralık gecesi başkent Şam'a girdi. Suriye lideri Beşar Esad ve ailesi ise Rusya'ya sığındı. Yönetimi ele geçiren muhalifler, şehirlerin toza döndüğü ve ekonomiyi çökerten iç savaştan sonra ülkeyi yeniden inşa etme gibi devasa bir görevle karşı karşıya. Suriyelilere hitap eden HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, "Kardeşlerim, bu büyük zaferin ardından tüm bölgede yeni bir tarih yazılıyor" diye konuştu. Esad'ın düşüşü Ortadoğu için en büyük dönüm noktalarından birini temsil ederken, Suriye'de savaşın ertesi günü merakla bekleniyor...
Suriye'de muhaliflerin başkent Şam'ı ele geçirmesiyle Devlet Başkanı Beşar Esad Rusya'ya kaçtı ve 13 yıllık iç savaş sona erdi. Suriyeliler, 50 yılı aşkın süredir devam eden iktidarın sonlanmasının ardından umutlu ama belirsiz bir geleceğe uyandı.
Hayat el-Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtı grupların yıldırım hızıyla ilerlemesi, nesillerdir Ortadoğu için en büyük dönüm noktalarından birinin yaşanmasına yol açtı. Rus medyası, Moskova'nın Esad ve ailesine sığınma hakkı tanıdığını bildirdi.
ABD Başkanı Joe Biden, Suriye'nin risk ve belirsizlik döneminde olduğunu belirterek, yıllar sonra ilk kez Rusya ve İran'ın ülkede etkili bir rol oynamadığını söyledi.
Yönetimi ele geçiren muhalifler, yüz binlerce kişinin öldüğü, şehirlerin toza döndüğü ve küresel yaptırımlarla ekonomiyi çökerten savaştan sonra ülkeyi yeniden inşa etme ve yönetme gibi devasa bir görevle karşı karşıya. Suriye'nin milyarlarca dolarlık yardıma ihtiyacı olacak.
HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, "Kardeşlerim, bu büyük zaferin ardından tüm bölgede yeni bir tarih yazılıyor" dedi. Pazar günü Şam'daki Emevi Camii'nde büyük bir kalabalığa konuşan Colani, çok çalışılırsa Suriye'nin "İslam ümmeti için bir umut ışığı" olacağını söyledi.
Muhalifler tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla Şam, gece boyunca sakindi ve şehre giden yollar çoğunlukla boştu. Muhalif koalisyon, "birlikte bir Suriye inşa etmek" anlamına gelen, yürütme yetkilerine sahip geçici bir yönetim organına iktidarın devrini tamamlamak için çalıştıklarını söyledi.
Olayların hızı dünya başkentlerini şaşkına çevirirken, Gazze savaşı, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları ve İsrail ile İran arasındaki gerginliğin yanı sıra bölgesel istikrarsızlığın daha da artacağı yönünde endişelere yol açtı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, güçlerinin Suriye'nin merkezindeki DAEŞ kamplarını hedef alan onlarca hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.
2011'de Esad'a karşı bir ayaklanma olarak patlak veren Suriye iç savaşı sırasında, Ortadoğu'da modern zamanların en büyük mülteci krizi yaşanmıştı.