ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Parker Güneş Sondası tarihi bir ana imza attı. Güneş'e Merkür'ün Güneş'e olan mesafesinden sekiz kat daha fazla yaklaşarak insanlık tarihinin en yakın geçişini gerçekleştirdi. İşte "Ay'a inişle eşdeğer" yolculuğun ayrıntıları.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Parker Güneş Sondası, güneşe 6.2 milyon kilometre yaklaşarak insanlık tarihinin en yakın geçişini gerçekleştirdi.
Parker, 2018 yılında Güneş’in atmosferi veya korona hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla fırlatıldı ve bunu başarmak için 2021 yılında ilk kez Güneş’in atmosferinden geçti.
Uzay aracı bunu yapabilmek için, Güneş’in yanı sıra Venüs’ün etrafından da geçerek hızını ve ivmesini artırdı ve her yaklaşmada giderek daha fazla yaklaştı. Bugüne kadar 21 kez Güneş çevresinde "sapan manevrası" gerçekleştirdi.
Parker Güneş Sondası, tarihte Güneş’e en çok yaklaşan uzay aracı oldu ve Ekim 2023 ve bu yılın Mart ayındaki yakın geçişlerde, Güneş’e yaklaşık 7,2 milyon kilometre kadar yaklaştı. Ayrıca, yaklaşık saatte 635 bin km hıza ulaşarak insan yapımı en hızlı nesne rekorunu daha önce kırmıştı.
Parker, uzay boşluğunda saatte 430 bin kilometre hızla ilerliyor. Bu hız, Londra ile New York arasındaki mesafeyi 30 saniyeden kısa sürede kat etmeye denk geliyor. Sonda, bu olağanüstü hıza Güneş'in devasa çekim gücü sayesinde ulaşıyor. 27 Aralık Cuma alınacak verilerle Parker'ın saatte 690 bin km hıza ulaşması bekleniyor. Bu da kendi rekorunu kırması anlamına geliyor.
Ancak bu sırada, sondanın bin 400 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklara dayanması gerekecek. Bu zorluğu aşmasını sağlayan, sondanın güneş yönündeki tarafını koruyan neredeyse yok edilemez bir ısı kalkanıdır.
Araç, 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025 tarihlerinde de iki yakın geçiş daha yapacak. Daha sonra, sondanın iticileri yakıtını tüketecek ve çoğu bileşeni Güneş tarafından parçalanacak. Ancak, ısı kalkanının binlerce yıl boyunca Güneş’in yörüngesinde kalabileceği bildirildi.