• Sitemizde hiç bir şekilde yasa dışı bahis ve kumar oynatılmamaktadır! Forum TipoBet Sitesi, Türkçe dilini kullanan ve Türkiye dışında yaşayan kişileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenmektedir. Forum TipoBet sitesinde tanıtılan bahis firmaları Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca yasal olmayabilir, Türkiye'de ikamet eden ve paylaştığımız iddaa tahminlerini takip eden kişiler Sportoto bayileri olan; Bilyoner, Nesine, Tuttur, Birebin, Misli ve Oley web sitelerinden bahis yapmalıdır. Digitürk ve D-Smart gibi platformların sahip olduğu telif haklarından ötürü sitemizde yayınlarına yer verilmemektedir.

    Skype : live:.cid.a929326185b46229

Neredeyse her yemeğin içinde var: Migren ataklarını tetikleyip boyun sertliğine neden oluyor

Bahisci

New member
Katılım
23 Tem 2023
Mesajlar
110,963
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Neredeyse her yemeğin içinde var: Migren ataklarını tetikleyip boyun sertliğine neden oluyor

Asya mutfağından dünyaya yayılan Çin tuzu, genellikle monosodyum glutamat olarak bilinen bir bileşiktir ve gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Ancak bazı araştırmacılar, pek çok gıdanın içerisinde bulunan Çin tuzunun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini savunuyor.

ym-mDwJb9ke6FCiDTuwcAQ.jpg

Çin tuzu ile ilgili sağlık endişeleri ilk olarak 1968 yılında ortaya çıktı. Özellikle ABD'de yapılan çalışmalar, MSG olarak da bilinen Çin tuzunun terleme, göğüs ağrısı, boyun sertliği ve diğer bazı yan etkilere neden olabileceğini belirtti.
fg6ubhwd_Ue8RpBS_8oD-A.jpg

Çin tuzu tüketiminin migren ataklarını tetiklediği ve cilt sorunlarına neden olduğu da tahmin ediliyor. Ancak bilim dünyası bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Bazı uzmanlar, Çin tuzunun sanıldığı kadar tehlikeli olmadığını savunurken, bazıları ise Çin tuzu tüketiminin insan sağlığı için çeşitli zararları olduğu konusunda oldukça ısrarcı.
YZh3uUPqPk2yiZnRVQtiRA.jpg

Genellikle Çin, Japonya, Kore, Tayland gibi ülkelerde daha sık kullanılan MSG; noodle, hazır çorba, bulyon, cips, hazır soslar ve dondurulmuş gıdalarda yüksek oranda bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi, Çin tuzunu bir katkı maddesi olarak güvenli buluyor ancak bu konuda yeterince net veriler sunulmuyor.
DA_n70syNk6fzEi1dio8dQ.jpg

MSG, ilk kez 1908 yılında Japon bilim insanı Kikunae Ikeda tarafından keşfedildi. İlk olarak kombu yosunu kullanılarak izole edilen MSG, ticari olarak üretildiği 1909 yılından itibaren, özellikle Japon mutfağında yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
5MKgQiYpHEmU_yNkBg3J7w.jpg

MSG zamanla dünya çapında popülerlik kazandı ve Çin mutfağında da yer edindi, bu yüzden halk arasında "Çin tuzu" olarak bilinir.
Au5m6rmDn0iAAiBjrkCVUw.jpg

Çin tuzuna alternatif olarak hidrolize etilmiş bitkisel proteinler önerilebilir. Bu maddeler de yemeklere umami tadı katar. Domates, peynir, soya sosu ve bazı mantar türleri doğal umami kaynaklarıdır ve bu gıdalardan elde edilen lezzet arttırıcılar, MSG yerine kullanılabilir.
 
Üst