Esad rejiminin çökmesinin ardından Suriye'de yeni hükümet anayasa ve parlamentoyu üç aylığına askıya aldığını açıkladı. Hükümet sözcüsü Arnaout, “Anayasayı incelemek ve ardından değişiklikler yapmak üzere bir yargı ve insan hakları komitesi kurulacak”açıklamasını yaptı.
Suriye'nin yeni hükümet sözcüsü Obaida Arnaout, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından üç aylık geçiş dönemi süresince ülkenin anayasası ve parlamentosunun askıya alınacağını söyledi.
Sözcü Arnaout, “Anayasayı incelemek ve ardından değişiklikler yapmak üzere bir yargı ve insan hakları komitesi kurulacak” dedi. Diğer yandan Kürt gruplar, Suriye'nin bağımsızlık bayrağını benimsediklerini açıkladı.
G7 üyesi ülkeler ise bugün yaptıkları açıklamada Suriye'de “güvenilir, kapsayıcı ve mezhepçi olmayan bir yönetime yol açacak bir geçiş sürecini desteklemeye hazır olduklarını” belirtti.
G7, Esad'ın 24 yıllık otoriter yönetiminin sona ermesinin ardından siyasi geçiş sürecinin “hukukun üstünlüğüne, kadın hakları da dahil olmak üzere evrensel insan haklarına saygıyı, dini ve etnik azınlıklar da dahil olmak üzere tüm Suriyelilerin korunmasını, şeffaflığı ve hesap verebilirliği” sağlaması gerektiğini kaydetti.
Açıklamada, “G7, bu standartlara uyan ve bu süreçten sonuç alan gelecekteki bir Suriye hükümetiyle birlikte çalışacak ve onu tam olarak destekleyecektir” denildi.
Liderler ayrıca 'tüm tarafları' 'Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini korumaya ve bağımsızlığına ve egemenliğine saygı göstermeye' çağırdı.