Türkiye'nin ilk Türk astronutu Alper Gezeravcı 14 günlük uzay görevinin neredeyse sonuna ulaştı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) çalışmalarına devam eden Gezeravcı'nın yaptığı deneylere ilişkin yeni terimleri paylaştı.
TUA'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, söz konusu deneyler arasında yer alan "MESSAGE" ile "UzMAn" deneyleri ile bu deneylerle ilgili terimlerin açıklamalarına yer verildi. VİDEO: Alper Gezeravcı gazetecilerin sorularını yanıtladı
Paylaşımda, "UzMan" deneyinde RNA-dizileme tanımının açıklaması "RNA, genlerin proteinlere çevrildiği bir moleküldür. RNA-dizileme ise hücre veya doku örneklerinde bulunan RNA moleküllerinin dizilerini belirlemek için kullanılan bir tekniktir. Bu teknikle farklı deneysel ortamların hücre veya dokuda oluşturulduğu gen ekspresyonu, yani genlerin ne kadar aktif olduğu kolaylıkla incelenebilmektedir. UzMan deneyinde ISS'in yerçekimsiz ortamının mikroalglerin metabolizmaları üstündeki etkileri hücresel ve moleküler düzeyde ilk kez incelenecektir." şeklinde yapıldı.
Yaşam destek sisteminin ise astronotların uzayda kalmasını sağlayan sistemler olduğu belirtildi.Paylaşımda, MESSAGE kelimesiyle ilgili, (Microgravity Experiments on on the Space Station to Study Aging Efect) Uzay İstasyonu'nda Yapılan Mikrogravity Deneyleriyle Yaşlanma Etkilerini İncelemek anlamına geldiği ve bu terimin deneyin adını ve amacını temsil ettiği bilgisi verildi.
Gen İfadeleri: Genlerin belirli bir çevresel koşula nasıl tepki verdiğini gösteren genetik bilgiGen Bağlantı Analizi: Belirli genler arasındaki ilişkileri inceleyen bir analiz türüApoptoz: Programlı hücre ölümü, sağlıklı hücrelerin kontrolsüz büyümesini önlerHücre Proliferasyonu: Yeni hücrelerin oluşturulması, mevcut hücrelerin bölünerek çoğalmasıİmmün Yanıt: Vücudun patojenlere (mikroplar, virüsler) karşı tepkisi.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.Ocak ayının sonunda Dragon kapsülünün AX misyon mürettebatının Orlando açıklarına okyanusa inmesi planlanıyor.AX-3 misyonu kapsamındaki ekip UUİ'de yaklaşık olarak 14 gün kalıp, bilimsel deneylerini gerçekleştirecekler.Alper Gezeravcı'nın uzaydan 2 Şubat'ta geri dönmesi bekleniyor.